MENÜ

Út a teljességhez

 

 

 

250px-bhavachakra.jpg

 

 

Karma

 

 

Mi a karma? A szó szanszkrit eredetű, és szó szerint azt jelenti, hogy cselekedet, tett. A filozófusok egy egész világnézeti rendszert kapcsolnak ehhez a szóhoz, az ok és okozat örök törvényszerűségét. Eszerint nincs ok, amelynek ne lenne okozata, és nincs okozat, amely nem valamilyen okra támaszkodna.

Minden cselekvés, de szintúgy minden szó, minden érzelem és minden gondolat – tehát minden életmegnyilvánulásunk, amit csak ismerünk – egyrészt okokat képez, amelyeknek bizonyos következményei lesznek, másrészt maguk is okozatok, amelyek korábbi okokra nyúlnak vissza.

Pl. ha oknak veszem alapul, hogy egészséges és természetes táplálékot fogyasztok, az azt az okozatot vonja maga után, hogy a szervezetem egészséges marad. Ha mesterséges tömegélelmiszerrel tömöm magam, annak a jó testi közérzetem romlása lesz a következménye. Bármelyiket is választom a kettő közül, az nem olyan cselekvés, ami független minden korábbi dologtól, hanem maga is korábbi okok következménye, a gondolkodásmódomé, a szokásaimé, a neveltetésemé, és sok egyébé, ezek csapódnak le tudatosan vagy nem tudatosan megválasztott mindennapi táplálkozásmódomon.

A karma tana következetesen azt mondja, hogy egész életünk földi keretrendszere karmikus okokban gyökerezik, amelyek legtöbbnyire még születésünket megelőzően – az úgynevezett előző életeinkben – jöttek létre.

Ez a szinte természeti törvénnyel felérő összefüggésrendszer azt is kimondja, hogy az energia sohasem száll el következmények keltése nélkül a semmibe, hanem mindig kivált valamilyen hatást. És azt is kimondja, hogy nincs okozat, amelynek valamikor és valahol ne volna valamilyen oka.

„Szemet szemért, fogat fogért” „amit vétettél, az lészen aratásod”.

 

 

Az ok és okozat összefüggéséből eredően tehát szükséges a lélek újjászületése, hogy tapasztalatai mértékében dúsítsa, szakadatlanul a saját tudatát, amíg már nem lesz szüksége arra, hogy fizikai testbe reinkarnálódjon. A lélek folytonosan a hazafelé vezető utat keresi, és boldogságának mértékét maga hatátozza meg azzal, ahogyan ezen az úton halad.

A reinkarnáció(inkarnáció=születés, re=vissza, újra)

„Szükség néktek újonnan születnetek”

(Biblia részlet)

„Minden pillanat magadatott néked, hogy újjá szülessél”

(Biblia részlet)

 

reinkarnacio_ujjaszuleteskicsi.jpg

 

 

 

 

 

Asztali nézet