MENÜ

Út a teljességhez

265890.gif

 

Determináció vagy szabad akarat

 

"Úgy döntöttem, ahogy meg volt írva, mint egy igaz ember, - úgy szállok a sírba."

 

Vajon már eleve meg van írva a sorsunk a csillagokban, - vagy máshol az univerzumban - vagy saját magunk irányítjuk azt? Sok "ezoterikust" foglalkoztat ez a kérdés.

 

 

Jellemünk a sorsunk

 

Egy nagyon régi bölcs mondás szerint jellemünk a sorsunk. Az asztrológiai előrejelzések nem konkrét tényeket, hanem lehetőségeket közölnek...a szabad akarat inkább a lehetőségek kihasználásában rejlik. Az emberek veleszületett adotságoktól és további belső fejlődésétől függ, hogy ki mennyire élhet a helyesen értelmezett szabad akaratával, vagy milyen mértékben válik a külső hatások játékszerévé. Tulajdonságunk, viselkedésünk mintegy eleve megszabják, hogy milyen dolgokkal kerüljünk kapcsolatba, és milyen események érjenek bennünket. A horoszkópban benne vannak ezek a kilátások a jó és rosszak egyaránt.

 

 

Robogás a sorsvonattal

 

Peter Orbán és Ingrid Zimmel Ezoterikus asztrológia című könyve szerint a sorsunk olyan mint egy vonat, mely valamikor elindult. Mindenki tudja, hogy mikor, hiszen a születési helye és ideje rögzítve van...mint minden vonatnak, ennek is van menetrendje, amelyben benne áll, hogy milyen településeket érint a vonat (át lehet állítani a váltokat) mennyi ideig áll az egyes állomásokon, milyen tájakon halad át (magas hegységeken keresztűl, folyók mellett vagy alagutakon át), és mikor éri el a végállomást.

Általában nem érezzük magunkénak sem a vonat menetirányát, sem a tájat sem a bensőnkben (a vonat belsejében) tartózkodó útitársakat, akik időnként be- és kiszállnak. Tudjuk, hogy honnan indult a vonat, és azt is, hogy milyen állomások mellett haladtunk el. Azt is tudjuk, hogy kikkel találkoztunk, vagy találkozunk a mai napig, kik azok akik be-és kiszálltak (és közülük még ma is velünk utaznak).

Ez az élet alaphelyzete. A szerzőpáros azt állítja, hogy a menetrendet már megírták. Rögzítve van benne a végállomás, és az érkezési időpont is. Ezen nem változtathatunk.

 

 

A menetrend törvénye

 

A menetrend a törvényünk és nem az a cél, hogy megváltoztassuk, hanem az, hogy beteljesítsük. Elkerülhetetlenül eljutunk a végállomásra, tehát az a legjobb, ha megpróbáljuk megérteni a menetrend törvényét. Megvan rá a lehetőségünk, hiszen a menetrend ott van a vonatban. Az út előre meg van tervezve, az útirány adott, és még senki sem látott olyan vonatot, amely nem síneken robogott volna.

Ebben a tekintetben előre meghatározott a sorsunk. De a vonatban szabadok vagyunk! Beléphetünk minden kocsiba, tancolhatunk, nevethetünk, sírhatunk, azt tehetjük amit csak akarunk. Minél jobban megismerjük a vonatot, azaz önmagunkat, annál jobban látjuk az irányt. Végül megértjük, hogy miért pont oda kell eljutnunk.

 

 

A horoszkóp mint útjelző

 

Szerintem komoly asztrológus nem állítja, hogy a csillaghatások szerepe kizárná
vagy lehetetlenné tenné a szabad akaratot! A horoszkóp segítségünkre lehet a legfontosabb feladatok megoldásában: hogy megismerjük önmagunkat!!! Őszínte tükröt tart elénk, és nem hízeleg a híúságunknak, de igazi értékeinket is világosan mutatja. Megismerhetjük belőle sorsunk fő irányvonalait, azt hogy mi a nekünk rendelt igazi út, és mik azok a "szakadékok" amelyek fenyegethetnek. Az ún. rossz hatások azonban nem feltétlenül valami szerencsétlenséget jelölnek, inkább a tendenciákat mutatja, hogy lássuk hogy milyen adottságok, milyen hajlamok élnek bennünk: figyelmeztet jó és rossz hajlamainkra egyaránt, és feltárja az eshetőségeket, amelyek abból származnak. Az önmegismerés és az önfejlesztés útján már ki-ki a saját maga sorsának kovácsa.

 

Lehet, hogy vannak végzetszerűen elkerülhetetlen dolgok, amelyeket sehogyan sem tudunk elkerülni, de itt is az a döntő, hogy hogyan fogadjuk az eseményeket, hogyan reagálunk azokra!

 

265890.gif

 

Asztali nézet